Οι φακοί επαφής αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα της οφθαλμολογίας. Είναι προθέσεις οι οποίες έρχονται σε επαφή με τον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού με σκοπό να διορθωθεί η υπάρχουσα διαθλαστική ανωμαλία (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία).
Η χρήση φακών επαφής αποτελεί μια σωστή επιλογή καθώς ο ασθενής απαλλάσσεται από σκελετούς με χονδρά γυαλιά και η ποιότητα της όρασής του είναι καλύτερη. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η σωστή ενημέρωση του ασθενούς για την ορθή και συνετή χρήση τους.
Το ποτέ θα εφαρμοστεί ένας φακός επαφής για οπτική ή θεραπευτική χρήση είναι ευθύνη και υποχρέωση του οφθαλμιάτρου ο οποίος θα εκτιμήσει τις ενδείξεις, την αξιολόγηση της σωστής εφαρμογής και των συμπτωμάτων.
Τα είδη των φακών επαφής είναι τα ακόλουθα:
■ Μαλακοί φακοί επαφής: Αποτελούν ασφαλή και υγιεινή επιλογή για καθημερινή χρήση. Χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της μυωπίας, υπερμετρωπίας πρεσβυωπίας αστιγματισμού. Δια- κρίνονται σε διάφορους τύπους με βάση: 1) Τα διαθλαστικά τους χαρακτηριστικά. 2) Τη μορφολογία τους. 3) Την προτεινόμενη ορθή χρήση τους και 4) την προτεινόμενη ορθή αντικατάσταση τους.
Ημίσκληροι Φακοί Επαφής:
Πρόκειται για φακούς επαφής που συνηθέστερα χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση υψηλών και ανώμαλων αστιγματισμών. Ειδικής κατασκευής ημίσκληροι φακοί επαφής χορηγούνται σε περιπτώσεις κερατόκωνου.
Έγχρωμοι Φακοί Επαφής: Χορηγούνται συνηθέστερα για αισθητικούς λόγους αλλά και σε περιπτώσεις ανώμαλης μορφολογίας της ίριδος λόγωπ.χ. τραυματισμού, ανιριδίας ή κολοβωμάτων ίριδας. Είναι διαθέσιμοι σε διάφορους χρωματισμούς από τους οποίους ο ασθενής με τη συμβουλή του γιατρού επιλέγει τον καταλληλότερο για το μάτι του. Διατίθενται επίσης σε διάφορους βαθμούς μυωπίας ή υπερμετρωπίας για την ταυτόχρονη διόρθωση τυχούσας συνυπάρχουσας διαθλαστικής ανωμαλίας
Θεραπευτικοί Φακοί Επαφής: Χορηγούνται σε περιπτώσεις όπως επιφανειακών τραυμάτων του κερατοειδούς δύσκολων στην επούλωση αποπτώσεων του επιθηλίου του κερατοειδούς ή μετά από διαθλαστική χειρουργική.
■ Πολυεστιακοί Φακοί Επαφής: Χορηγούνται σε ασθενείς που επιθυμούν την ταυτόχρονη διόρθωση της πρεσβυωπίας τους και τυχόν συνυπάρχουσας μυωπίας ή υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού.
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης φακών επαφής είναι πολλά. Παρέχουν καλύτερη ποιότητα όρασης σε σχέση με τα διορθωτικά γυαλιά καθώς ο φακός κινείται μαζί με το μάτι και παραμένει πάντα στο σωστό κέντρο, ενώ το οπτικό πεδίο είναι μεγαλύτερο καθώς δεν περιορίζεται από το σκελετό των γυαλιών. Έχουν άμεσο και εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα και είναι κατάλληλοι για σπορ.
Εμφανίζουν όμως και κάποια μειονεκτήματα κυρίως σε σχέση με τη χρήση. Απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται αδιάκοπα. Συχνά απαιτούν περίοδο προσαρμογής. Επιβάλλεται να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής στη χρήση τους προκειμένου να αποφευχθούν πολύ σοβαρές μολύνσεις.
Η χρήση των φακών επαφής μπορεί να εμφανίσει σε σπάνιες περιπτώσεις κάποιες επιπλοκές. Πολλές από αυτές οφείλονται σε κακή συντήρηση και ελλιπή καθαριότητα των φακών. Οι φακοί επαφής και κυρίως οι μαλακοί πρέπει να αποστειρώνονται καθημερινά με τα ειδικά υγρά και κυρίως να αφαιρούνται από τον οφθαλμό αμέσως εάν ο ασθενής παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα, όπως κοκκίνισμα, δάκρυσμα, πόνο κλπ. προς αποφυγήν δυσάρεστων προβλημάτων. Ορισμένες από τις επιπλοκές είναι:
Στικτή κερατίτιδα – μικροτραυματισμός του επιθηλίου του κερατοειδούς, Αλλεργική επιπεφυκίτιδα προς τον φακό και τα υγρά καθαρισμού και μολύνσεις με μικρόβια από το περιβάλλον, όπως σταφυλόκοκκος, ψευδομονάδα, μύκητας και ακανθαμοιβάδα.
Η μη έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των μολύνσεων αυτών δημιουργούν έλκος στον κερατοειδή, ακόμα μέχρι και διάτρηση αυτού, οδηγώντας σε χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης για τη διάσωση του ματιού και της όρασης.
Οι οδηγίες χρήσης φακών επαφής πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά από όλους τους χρήστες.
Οι σημαντικότερες είναι οι εξής:
- Αυστηρή υγιεινή κατά την ένθεση, αφαίρεση και αποθήκευση στη θήκη τους. Πλύνετε καλά τα χέρια σας, καθαρίστε την αποθηκευτική θήκη και χρησιμοποιήστε καινούριο υγρό σε κάθε χρήση.
- Αφαιρέστε άμεσα το φακό, εάν αισθανθείτε καύσο, θολή όραση, δακρύρροια, ερυθρότητα .Φυλάξετε το φακό και τη θήκη. Πιθανόν να χρειαστεί καλλιέργεια, εάν διαπιστωθεί κερατίτιδα
- Εφαρμόστε τους φακούς στο σχολείο, στη δουλειά σας (εκτός και αν η δουλειά σας έχει να κάνει με σκόνη, καπνούς κ.τ.λ. οπότε αντενδείκνυται η χρήση τους), στην βραδινή έξοδο, στα σπορ και σε όποια άλλη δραστηριότητα νομίζετε.
Καλό είναι στο σπίτι να μη φοράτε τους φακούς σας δίνοντας την ευκαιρία στα μάτια σας να ξεκουραστούν και να οξυγονωθούν καλύτερα. Να έχετε πάντοτε ένα ζευγάρι γυαλιά της ίδιας διορθώσεως με τους φακούς σας.
- Μην κοιμάστε ποτέ με τους φακούς σας!
- Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα χωρίς συντηρητικά. Μη χρησιμοποιείτε, όμως, άλλα κολλύρια πάνω στους φακούς. Τους καταστρέφουν.
- Ξεκινήστε σταδιακά τη χρήση των φακών σας κατά την πρώτη περίοδο. Την πρώτη μέρα εφαρμόστε τους για μία ώρα, την δεύτερη για δύο ώρες, την τρίτη για τέσσερις ώρες, την τέταρτη το ίδιο και στην συνέχεια αυξάνετε σταδιακά το χρόνο χρήσεώς τους μέχρι την πρώτη εβδομάδα μετά την οποία μπορείτε να τους χρησιμοποιείτε κανονικά. Η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική, ώστε να αποφευχθεί δυσανεξία στους φακούς καθώς επίσης και για να δώσετε την ευκαιρία στα μάτια σας και στον εγκέφαλό σας να συνηθίσουν στα καινούρια οπτικά ερεθίσματα.
- Εφαρμόστε τους φακούς σας, πριν κάνετε χρήση του μακιγιάζ στα μάτια σας.
- Στην παραλία κατά τη διάρκεια του μπάνιου καλό είναι να μη φοράτε τους φακούς σας. Αν θέλετε, μπορείτε να τους φοράτε με προσοχή αποφεύγοντας τις βουτιές με ανοιχτά τα μάτια, διότι μπορεί να τους χάσετε. Προσοχή στον δυνατό άνεμο και την άμμο. Προτιμήστε φακούς ημερήσιας χρήσης.
Οι φακοί επαφής αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή διόρθωσης των διαθλαστικών ανωμαλιών καθώς προσφέρουν ποιοτική όραση και άμεσο αισθητικό αποτέλεσμα. Είναι όμως σημαντική η σωστή ενημέρωση των ασθενών για τη χρήση τους και την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Απαιτείται άμεση επικοινωνία με τον οφθαλμίατρο σε κάθε πρόβλημα με τους φακούς. Άλλωστε όμορφα μάτια είναι τα υγιή μάτια.